Merhaba arkadaşlar bu postta sizlere puro kutusu ( humidor ) ün aldıktan sonra nası çalıştırıldığını anlatacağım.Eğer humidoru satın alırken satıcı,humidorun içerisine saf su koymamışsa(seasoning etmediyse) humidoru aktive etmeniz gerekmektedir...Puro kutusu aldıktan sonra hemen içine puroları atmayın...Biliyorsunuz ki humidorler kuru olarak gelmektedir. Ilk başta Puro Kutunuzu nemlendirmek için kullanacağımız nem kaynağını belirleyin Boveda olur (oldukça pratiktir) , Jel Olur ( Boveda kadar olmasada pratiktir ve fazla yer kaplamaz) veya aldığınız puro kutusunun kendi nem kaynağını kullanabilirsiniz. (Halihazırda humidorunuzun iç kapağına takılı gelen Plaka gibi olur). Eğer hygrometreniz ( nem göstergeniz ) düşük gösteriyosa (%65 ten az) , hemen hazırda geldiyse nem plakanıza su doldurun , eğer yoksa da nem kaynağı olarak kullanacağınız ürünü humidorun içine koyun . Zamanla beklettiğinizde humidorun sedir den yapılan ahşap kısmının nemi çekmeye başlayacağından hygrometerinizin gösterdiği nem oranının arttığını göreceksiniz.Buna Seasoning işlemi denmektedir.Seasoning işlemi için ise Boveda 84 kullanabilirsiniz.Boveda 84 Seasoning amaçlı kullanılan bovedadır (Seasoning Packs).Humidorunuzun hacmine göre 60gramlıktan 2 veya 3 tane öneririm.Boveda 70 veya diğer nem seviyesindeki bovedaları kullanırsanız iş zor olacaktır.
Eğer Küba purosu koyacaksanız %65 ,Diğer purolar ( Honduras , Nikaragua,Dominik gibi...) %70 nem göstergesine gelince artık içine purolarınızı koymaya başlayabilirsiniz.Bu saatten sonra da size nemi sabit tutmak düşecektir. Eğer bovedalarınız biterse ( sıvı iken taş gibi sert bir kıvama dünüşürse ) bovedalarınızı tekrar doldurmak için yöntemlere başvurabilirsiniz, bu blog sayfamda zaten nası doldurulduğunu paylaştım ). Belirttiğim fazla nemli ortamda bekletilmiş puronun ismine Bald cigar denir. (Dolgu nun fazla nemi çekip şişmesinden dolayı gelen yanma problemleri). %75-80 in üstü nem ise purolarınızda ve belki de nemlendiricinizde küf yapma ihtimalini arttıracaktır.
Küba purolarını %65 in üstünde tutarsanız Yanma problemleri ( kano , tek taraflı yanma gibi) problem ler yaratacaktır ve puronuzdan alacağınız keyfi azaltacaktır.Diğer purolar Dominik,Honduras gibi olanlar ise %70 de tutabilirsiniz.%65 nemde Dominik ve Nikaragua puroların tadı sert gelebilir.Ayrıca Maduro sarımlı purolar tam %70 nemde en güzel tadı vermektedir.
Topperdor (plastik kutuda humidor) yaparken içine koyduğunuz sedir plakaları da seasoning etmeniz gerekmektedir.
Ve artık purolarınız nemlendirme ve yıllandırma işlemine başlamış olacaktır. Nemlenince de puro kutusunun içini kokladığınızda çok güzel ve rahatlatıcı bir sedir kokusu gelmeye başlayacaktır . Bu sedir kokusu nemle birlikte puronun içersine zamanla sinecektir ve harmanlanacaktır. Bu sebepten puronuzu humidorunuzun içinde ne kadar bekletirseniz okadar güzel olacaktır.Yıllandırma dedikleri iş te tamamen bundan ibarettir.
Merhaba! küba puroları için %65 ( bağıl nem ) şartı var anladığım kadarıyla. iyi de nem oranını tuttursak bile sıcaklığın yükselmesi ( 21-24 santigrat derece ) küf ihtimalini artırır mı? küba kutularından çıkan küçük kağıt parçası üzerinde 15-18 derece ve %65 -%68 bağıl nemden bahsediliyor. kısacası herkes bağıl nem oranına dikkat ediyor ama bence sıcaklık yükseldiğinde havanın taşıyabileceği nem miktarı arttığından bağıl nem oranı aynı kalsa bile 21 derecede hava 18 derecede taşıyabileceğinden en az %5-10 arası daha fazla nem taşır . yani 21 santigrat derecede bağıl nem %65 olsa 18 derecedeki %72 civarlarına denk gelir diye düşünüyorum. hele ki 24 santigrat derece ve üstü sıcaklıklar ; hem kurt hem küf için ideal sıcaklıklar bence. düşüncenizi açıkladığınız için şimdiden teşekkür ederim. saygılar.....
YanıtlaSil